maandag 14 maart 2011

Dag van de vechtkunsten

Maak kennis met vechtkunsten en zelfverdediging

Wat:
  • Een dag vol workshops in diverse vechtkunsten zoals Aikido, Boksen, Capoeira, Judo, Jiu-Jitsu, Karate, Kickboksen en Zelfverdediging voor vrouwen.
  • Elke workshop duurt 50 minuten, waarna je kunt kiezen voor een volgende sport. Er zijn zowel workshops voor beginners als meer gevorderden.
Wanneer:
  • Zaterdag 16 april 2011, 12.30 -17.00 uur
Voor wie:
  • Sportkaarthouders, studenten en medewerkers van RU en HAN, particulieren en middelbare scholieren. Kortom: iedereen (m/v) die meer wil weten over (een van) de verschillende vechtkunsten (minimumleeftijd 16 jaar).
Waarom:
  • Vechtsporten staan soms bekend als ‘een potje rammen’. Terwijl het veel meer gaat om techniek, beheersing, strategie, verdedigende aspecten en plezier. Misschien wel leuker dan je verwachtte!
Waar:
  • Universitair Sportcentrum Nijmegen, Heyendaalseweg 141.
Prijs:
  • € 6,= studenten en middelbare scholieren
  • € 10, = particulieren en medewerkers RU en Han
Betalen: 
  • Op de dag zelf aan de kassa vanaf 11.30 uur
Aanmelden:
  • Aanmelden via de mail: Klik hier om te mailen.


      Zelfverdediging voor vrouwen

      Marijke Foncke - docente weerbaarheid




      Er wordt u in deze cursus geleerd in bedreigende situaties effectief te reageren om geweld te voorkomen. In deze cursus komen onder meer aan de orde: zelfverdedigingstechnieken, bevrijdingshandelingen, mentale aspecten en lichaamstaal. Voor de theoretische begeleiding van de cursus wordt een handboek aanbevolen.

      Kickboksen

      Perry Ubeda
      docent kickboksen 






      De naam zegt het al: kickboksen is een vechtsport waarin stoot- en traptechnieken worden gecombineerd.  Alle stoottechnieken uit het Engelse boksen worden gebruikt, in combinatie met alle traptechnieken uit de Oosterse vechtsporten, zoals bijvoorbeeld het karate. Samengevoegd maakt dat het kickboksen tot één van de meest complete vechtsporten ter wereld.
      Kicken!!


      Karate

      Mark Bicknell, docent karate do


      Karate-do is een zelfverdedigingskunst  afkomstig uit Okinawa, Japan. Een beoefenaar van karate heet een karateka. Karate betekent "lege hand". De volledige naam is karate-do, hierbij kan Do worden vertaald als "(leer)weg, (les)pad, route, lering, reis". Een belangrijke rol speelt bij Karate  aanvallende en verdedigende technieken weliswaar met het gebruik van vuist en hand maar er zijn ook traptechnieken. Dit naast het scala aan klem en werp technieken. Karate kent zowel harde als zachte technieken. Om hetzelfde resultaat te krijgen, is de filosofie, hoeft men niet altijd hard aan te vallen; zacht kan een net zo goede en soms zelfs betere werking hebben.

      In de training van het Karate-do binnen de Radboud Universiteit  zijn deze principes terug te vinden in de veelvuldige afwisseling van ‘zachte’ en ‘harde’ technieken. Zachte, uitgevoerde bewegingen, waarbij de kracht van de tegenstander geabsorbeerd wordt; harde, uitgevoerde technieken, waarmee een aanvaller veelal definitief onschadelijk wordt gemaakt. Het beoefende Karate binnen de Radboud Universiteit  gebruikt zowel lineaire/directe als circulaire technieken.

      Judo

      Rien Stegman, docent judo




      Klassieke Japanse verdedigingssport die meer dan een eeuw geleden werd ontwikkeld door prof. Jigoro Kano uit het jiu-jitsu. Judo betekent letterlijk de zachte weg.
      Judo is een methode van geestelijke en lichamelijke vorming; zowel als sport, als ontspanning of als meest geperfectioneerde vorm van zelfverdediging. Kracht noch grootte spelen een rol van betekenis.
      In de workshop kan je kennismaken met valbreken (ukemi), werptechnieken (nage-waza) en controletechnieken (katama-waza). De omgeving en de spelregels moeten er toe bijdragen dat een ieder in een zo veilig mogelijke situatie kan trainen.






      Jiu Jitsu

      vlnr: Josje Peters, 
      Joost Verbrugge 
      Hetty Meijer
      docenten Jiu Jitsu




      Jiu-jitsu is de verdedigingssport met de meeste variatie en het grootste pakket aan verdedigingen. Hierdoor is de sport niet alleen heel uitgebreid, maar ook voor iedereen toegankelijk. De oorsprong van de sport is onbekend, omdat rotsschilderingen over de hele wereld jiu-jitsu technieken uitbeelden. Zeker is dat de Japanse samoerais de verdedigingssport in grote vaart hebben ontwikkeld tot het huidige jiu-jitsu.

      Het jiu-jitsu kent drie verschillende invalshoeken: zelfverdediging, kunst en wedstrijdsport. Tijdens de trainingen, besteden we aandacht aan alle drie de invalshoeken. De technieken variëren van trappen, stoten en de verdedigingen daarop, tot het werpen van de ander en de verdedigingen daarop. Je leert jezelf te verdedigen en aan te vallen in grondgevechten, omgaan met wapens en het verdedigen op wapens. Dit alles trainen we met één of meerdere aanvallers.

      Het huidige jiu-jitsu is een goed voorbeeld van het concept je leven lang leren en geeft plezier, gezondheid, balans en veerkracht.

      Capoeira

      Jamie Maidman, docent Capoeira


      CAPOEIRA is een spectaculaire Afro-Braziliaanse gevechtskunst die wordt beoefend door twee spelers in een grote cirkel: de roda. De omstanders moedigen de twee spelers in het midden aan met muziek en zang. Het is een verrassende en sierlijke mengeling van gevecht, dans, acrobatiek en muziek, en kan worden gezien als een gesprek zonder woorden, waarbij de twee capoeirista’s in de roda voortdurend op elkaar inspelen.

      Het capoeira spel was voor de onderdrukte zwarte bevolking van Brazilië eeuwenlang een manier om haar culturele identiteit te behouden en haar fysieke weerbaarheid te vergroten. Tegenwoordig wordt capoeira over de hele wereld beoefend.

      Capoeira bevordert onder meer de conditie, souplesse, coördinatie, kracht en zelfvertrouwen. Lijkt dit je wat, kom dan meedoen op de "Dag van de Vechtkunst". Capoeira is geschikt voor iedereen!


      Boksen

      Willy van Haaren -  docent boksen




      Nobele zelfverdedigingsvorm, al kan het er hard aan toegaan. Op verantwoorde en veilige wijze krijgt u de fijne kneepjes van deze intensieve sport 'in handen'.





      Aikido

      Piet Lagerwaard, docent Aikido







       Aikido is een Japanse krijgsdiscipline die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld is. Ueshiba, door aikidoka's O'Sensei (de grote meester) genoemd, liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse Samoerai en krijgskunsten en/of vechtsporten als Daito ryu, jiujitsu en kenjutsu.